log in

Preview & Review

Preview Heavenly Sword

 Preview, PS3, Preview Heavenly Sword, heavenly sword, ninja theory, ps3, scee, beat-em-up, sword, heavenly, scea

Mai întâi a fost linişte...

Câmpii rodnice străjuite de munţi pleşuvi brăzdaţi de torente. Un sat în apus, vânători întorcându-se cu prada, copii curioşi şi o femeie care vine cu rufele de la râu. Deodată... cerul se rupe de ţipetele femeilor şi plânsul copiilor, războinicii nu-şi dau seama ce îi loveşte dar pun mâna pe arme instinctiv. E însă prea târziu...

Acesta este începutul imaginar al unui film absolut imaginar, sugerat minţii mele de coloana sonoră a lui Heavenly Sword, action-adventure-ul pe care îl va lansa SCEE la jumătatea lunii septembrie. Mărturisesc fraţilor, hack’n’slash-ul nu e genul meu preferat dar după ce am văzut cu totul întâmplător un fragment de gamplay din Heavenly Sword mi-am spus că merită atenţia mea. E drept, fata (caracterul principal) a contribuit mult la luarea deciziei de a aprofunda studiul asupra acestui joc, recunosc, însă am constatat destul de repede că HS e mai mult decât... hmm... o bunăciune primejdioasă înarmată cu o sabie benga. Vă voi povesti şi vouă, puţintică răbdare să aveţi doar. Ştiţi că îmi place să tratez problemele metodic. Iar dacă nu ştiţi, aflaţi cu acest prilej.

Preview, PS3, Preview Heavenly Sword, heavenly sword, ninja theory, ps3, scee, beat-em-up, sword, heavenly, scea

Înainte de orice, trebuie să ştiţi că Heavenly Sword este dezvoltat de Ninja Theory pentru Sony Entertainment şi că e un joc dedicat PS3. Ceea ce vă doresc şi vouă. PS3 adică. Jocul e plin de acţiune iar producătorii spun că tocmai au fost sparte graniţele dintre jocurile video şi blockbusterele hollywood-iene. E adevărat, producătorii au tendinţa şi chiar datoria să se laude dar după ce am văzut primul trailer al lui HS mi-a venit să îmi scot pălăria şi să aplaud. Povestea jocului e destul de veche şi tratează străvechea dilemă mesianică: „să le salvez dosurile amărâte chiar cu preţul vieţii mele sau mai bine mă duc în pădure?”. Bine, faptul că povestea e veche nu constituie un minus nici nu dă senzaţia de „deja-vu”, întrucât e spusă într-un fel captivant şi dacă nu eşti precaut te trezeşti cu respiraţia tăiată.  Pe scurt, totul pleacă de la o legendă care spune că în vremuri imemoriale, când Răul aproape că pusese stăpânire pe umanitate, un luptător din Rai înarmat cu o sabie făurită pe măsura lui, a fost trimis să izbăvească Pământul. Sarcină de care s-a achitat cu profesionalism, însă, spre dezamăgirea generală, în loc să stea să conducă destinele celor pe care tocmai i-a eliberat de opresiune, s-a ridicat la cer şi nu a mai rămas din el decât Sabia. Ei, şi de aici lucrurile se complică...

Preview, PS3, Preview Heavenly Sword, heavenly sword, ninja theory, ps3, scee, beat-em-up, sword, heavenly, scea

Adică?
Un clan războinic şi-a asumat misiunea de a păzi Sabia până la întoarcerea posesorului de drept, după cum spune profeţia. Credeţi că-i lucru uşor? Nici vorbă, Sabia e râvnită de mulţi, întrucât e purtătoarea unei puteri nemaivăzute, iar Răul nu doarme şi strânge armate pentru a putea pune mâna pe unealta divină. De parcă asta nu ar fi destul, Răul vrea să pună mâna pe... tot! Asta nu se poate întâmpla, doar profeţia spune că războinicul din Rai se va întoarce. Hm! Aici apare o mică problemă. Războinicul nu mai apare iar Sabia, care a fost făurită pentru o zeitate nu e de nasul şi de mâna muritorilor. În sensul că cel care o utilizează beneficiază de puterile ei, dar este consumat de ea, stors de vlagă, devorat încet, încet. Ce-i de făcut? Cine să-şi asume o asemenea soartă? Cine-i cel mai bărbat dintre bărbaţii clanului? Vom vedea în cele ce urmează...

Preview, PS3, Preview Heavenly Sword, heavenly sword, ninja theory, ps3, scee, beat-em-up, sword, heavenly, scea

Binele...
Sunt tentat să trec Sabia la capitolul „Personaje”. Şi chiar o fac, întrucât Sabia este un personaj, un lucru înzestrat parcă de făurar cu o cantitate(şi o calitate) de fiinţă. Şi spun asta pentru că, pe de o parte, Sabia are trei valenţe diferite, în funcţie de postura utilizatorului, de maniera de luptă aleasă de acesta, pe de altă parte pentru că în luptă atât mişcările cât şi sunetele produse de Sabie îţi dau senzaţia că aceasta face parte din luptătorul care o mânuieşte, că muşcă din duşman, că setea-i de sânge e comparabilă cu a celor din neamul Nosferatu. Dar care sunt valenţele Sabiei? Heavenly Sword poate fi lama cu care se termină lanţul folosit în atacuri iuţi din cale-afară dar lipsite de forţă brută. Mai poate fi împărţită în două lame care echilibrează oarecum raportul viteză-damage în gameplay sau mai poate fi arma masivă mânuită cu ambele mâini în atacuri ceva mai lente dar nimicitoare în momentul în care îşi ating ţinta.

Preview, PS3, Preview Heavenly Sword, heavenly sword, ninja theory, ps3, scee, beat-em-up, sword, heavenly, scea

Cel mai bărbat dintre bărbaţii clanului este... o femeie. Nariko, fiica şefului clanului, antrenată din fragedă pruncie, şcolită şi calificată în arta războiului, devine unica speranţă a clanului şi a întregii lumi în momentul în care îşi întâlneşte destinul, anume acela de a purta şi mânui Sabia. Şi o face ca nimeni alta, deşi ştie că fiecare tăietură pe care o face îi scurtează zilele. E necesar oare să vă mai spun că Nariko e frumoasă de locul I la Miss? Este, chiar sexy oarecum, în drama pe care o trăieşte. Frumuseţea nu intra în categoria „skills” însă ştiinţa armelor şi dibăcia peste măsură în lupta corp la corp... da! Deşi mă mănâncă buricele degetelor şi micile sinapse din spatele lor, mă abţin în a psihanaliza personajul, ba chiar mă voi opri aici pentru moment. Cu promisiunea că voi reveni, trec acum la...

Preview, PS3, Preview Heavenly Sword, heavenly sword, ninja theory, ps3, scee, beat-em-up, sword, heavenly, scea

Shen
El este şeful clanului care păzeşte Sabia şi tatăl lui Nariko, pe care a pregătit-o cum ştia el mai bine pentru zilele negre care iată, au sosit. Clanul său a fost nimicit aproape în totalitate iar el luptă acum să-i ţină uniţi pe supravieţuitorii care se luptă între ei, învrăjbiţi de atingerea Răului. Pe de altă parte, încearcă să-i convingă pe cei care cred că Nariko n-ar fi trebuit să se nască, de calităţile fiicei lui. Abilităţile care îl definesc: e un bun strateg de război şi un mare lider.

Kai
Orfană şi singura supravieţuitoare a unui clan distrus de oştirile Răului, Kai a fost găsită de Nariko şi e tratată de ea ca o soră mai mică. E nespus de jucăuşă şi te surprinde uneori veselia şi chiar inocenţa cu care îşi trece săgeţile prin inamici.  Între noi fie vorba, Kai e o meseriaşă când vine vorba de tras cu arcul şi în plus, e super agilă, zici că e născută din felină şi alta nu. Kai e al doilea personaj pe care ai ocazia să-l mânuieşti pentru scurte perioade de timp în Heavenly Sword. 

... şi Răul
King Bohan

Ca mai toate capetele încoronate despre care ne vorbesc istoriile, Bohan se crede darul cerului pentru omenire, factorul de echilibru într-o lume cuprinsă de haos( produs tot de el), lumina ce alungă bezna, înţelepciunea civilizatoare, bla bla bla. Nu se ştie cine i-a băgat în cap ideea că dacă pune mâna pe Havenly Sword, toată lumea o să dea pe spate şi o să-l privească precum pe Mesia reîntrupat. Practic, ocupaţia lui de bază e aceea de dictator.

Roach 
Ditamai bila de seu care poartă numle de Roach este fiul lui Bohan şi unic moştenitor al tronului, lucru care-l face pe rege să-i tolereze imbecilitatea brută şi brutală. Pentru că stă destul de rău cu nervii psihici din cap şi pentru că vrea să-i demonstreze tatălui său că e vrednic şi de admiraţie şi de continuarea liniei dinastice, Roach se lasă manipulat şi convins să comită diverse... hai să le spun... atrocităţi. E şef peste sclavi şi e antrenat în kung-fu, stilul carcalacului.

Whiptail
General al lui Bohan, chiar generalul preferat, sex feminin, nebună după chirurgie plastică, şi-a modificat corpul în aşa hal încât nu greşesc defel dacă-i spun...monstru. La această imagine contribuie şi faptul că nu se dă înapoi de la a mânca din carnea inamicilor. Tot e bine că nu se înfruptă din prieteni, aş zice eu. E maestru în kung fu acvatic şi tortură psihică.

Flying Fox
Cel mai temut general al lui Bohan. Nu e tocmai sănătos la cap, nu are altă loialitate decât cea dictată de bani şi nu crede în nimic supranatural, sfânt sau mitic deci nu e impresionat defel de Heavenly Sword. E pasionat totuşi de ..arta de a ucide motiv pentru care e un asasin priceput. Îl ajută la asta şi faptul că e maestru în kung fu aerian.

 Preview, PS3, Preview Heavenly Sword, heavenly sword, ninja theory, ps3, scee, beat-em-up, sword, heavenly, scea

Gameplay? Hmmm! Da, da!
În ceea ce priveşte gameplay-ul, producătorii lasă să se vadă doar atât cât trebuie pentru a stârni poftele. Acţiunea e structurată pe mai multe scene împărţite şi ele în mai multe niveluri, întrerupte din loc în loc cu momente cinematice interactive la care participi de bunăvoie şi efectiv, după cum participi efectiv şi la rezolvarea unor puzzle-uri pe care le întâlneşti în momentele de respiro. Vorba vine „respiro” pentru că de rezolvarea puzzle-urilor depinde viitorul tău în joc. În cea c priveşte momentele de „nerespiro”, adică cele de luptă, e bine de ştiut că poţi lupta folosindu-te de cele trei valenţe ale Sabiei, dezlănţuind atacuri combinate devastatoare în funcţie de inamicul sau inamicii pe care îi ai în faţă, atât la sol cât şi în aer (în kung fu e posibil orice), poţi să arunci în adversari cu mese, scaune şi alte obiecte de decor precum şi cu cadavrele adversarilor deja răpuşi, graţie engine-ului fizic excepţional. Pe parcursul jocului vei avea ocazia să foloseşti din plin arcul, artileria de mână, un fel de bazooka dar ceva mai periculoasă, şi Sabia în toate cele trei forme, va trebui să te întrebuinţezi serios pentru a învinge maeştrii din tabăra adversă, pe care faptul că sunt răi nu-i face mai puţin maeştri, va trebui să te întrebuinţezi destul de serios şi pentru a învinge oştile vrăjmaşe sau grupurile mai mititele de enemici, întrucât spre deosebire de alte jocuri, aici ai de a face cu unii foarte bine antrenaţi, deloc impresionaţi de alura sau de tehnica ta „de pe hârtie”, foarte inteligenţi şi extrem de bine motivaţi, că doar nu-i uşor să faci parte din oastea unui dictator nemilos. Practic, AI-ul nu face uz de milă atunci când e vorba să-ţi tăbăcească pielea iar emanciparea femeii e luată foarte în serios, în sensul că iei bătaie ca şi cum ai fi bărbat dacă nu eşti atent.
Pe de altă parte însă, vorba unui celebru filosof chinez pe numele său Bruce Lee, „the kung fu is strong inside you” căci producătorii nu au făcut rabat de la elasticitate, echilibru, agilitate şi forţă atunci când au imaginat-o şi construit-o pe Nariko. Plus că PS3 nu-i de colea şi sixaxis controller-ul e de folos până şi la schimbarea traiectoriei proiectilelor după ce le-ai lansat. Well, la banii ăştia chiar te aştepţi să fie bun la ceva. Ca să nu mai lungesc povestea, pentru că mai am a vă spune şi altele, Heavenly Sword îţi dă posibilitatea să joci într-un film de dimensiuni epice, dimensiuni date de spaţiile şi peisajele care-ţi taie respiraţia, de engine-ul de lupte care-ţi permite să ţii piept unor falange întregi alcătuite din 2-3 mii de soldaţi, de zecile de stiluri de arte marţiale combinate într-un singur stil suprem. Toate acestea fac din Heavenly Sword un film frumos în care ai voie să intri şi tu.

Preview, PS3, Preview Heavenly Sword, heavenly sword, ninja theory, ps3, scee, beat-em-up, sword, heavenly, scea


Puţin despre cifre şi epilog
Cum sună 10 Gb de efecte sonore? Sună supercalifragilisticexpiralidoucious, vă spun eu. Adică fenomenal, într-un cuvânt mai accesibil. Pe lângă asta, imaginaţi-vă peste 4000 de replici de dialog pe care trebuia să le spună cineva, adică nişte actori în carne şi oase coordonaţi de nimeni altul decât Andy Serkis, cel care a interpretat creatura Gollum în The Lord of the Rings. Lângă toate astea mai adăugaţi 60 de camere video ultraperformante şi un sistem uluitor de capturare a mişcării capabil să transpună în joc şi cea mai mică tresărire de pe faţa actorului care interpretează personajul. Apoi mai adunaţi şi sutele de mii de kilometri de zbor parcurşi de unii dintre membrii echipei de producţie între Londra, New York şi Noua Zeelandă, zecile de tehnicieni, digital designeri, sunetişti, başca Orchestra Filarmonicii din Praga. Toate acestea puse cap la cap în cinci ani de muncă. Adică 1826 de zile. La o medie de 10 ore pe zi ar veni cam 18260 de ore înmulţit cu numărul de oameni care au lucrat la proiect... ei bine, nu cred că vreţi să vă duc acolo... Numai dacă adun premiile pe care le-a primit jocul încă înainte de a fi lansat şi mă ia cu ameţeli! Aaa, să vă mai spun că povestea pentru sequel e scrisă deja şi probabil acesta este în lucru, cea ce ar fi firesc dacă ne luăm după dorinţa producătorilor de a construi o trilogie pe tema Heavenly Sword. Un mic amănunt: dezvoltarea lui Heavenly Sword a început pentru PC dar în cele din urmă s-a hotărât(  pe bani buni fireşte) că va fi dezvoltat exclusiv pentru PS3, consolă pentru care jocul ar putea deveni emblematic având în vedere felul în care (spun producătorii) îi pune în evidenţă capacităţile şi puterea de procesare. În aşteptarea frumoasei şi mortalei roşcate şi a instrumentului de chemat îngerii, nu pot decât să mă înclin în faţa voastră eu, umill, Dr. Phill.

 

 

 

 

 

Comentarii   

0 #1 ame no moshiko 2007-08-17 22:41
Excelent preview! Astept ziua-n care am sa-l butonez pe un PS3 numai al meu. ^_^ Dar pana atunci astept review-ul.

You have no rights to post comments

Log in or create an account