log in

Specials

Facebook achiziționeaza Oculus Rift

Facebook achiziționeaza Oculus Rift

Este o veste excepțională pentru cei aproape zece mii de investitori care au contribuit pe Kickstarter la lansarea lui Oculus Rift. Dragi prieteni, aflați că cei 2,5 milioane de dolari investiți de voi nu s-au dus pe apa Sâmbetei, ci au creat noi... miliardari. După ce au cules 2,5 milioane de dolari de pe Kickstarter și încă vreo 80 milioane dintr-un fond de investiții, băieții deștepți din spatele lui Oculus Rift și-au vândut produsul și firma lui Facebook pentru... 2 miliarde de dolari: 400 milioane cash plus 23,1 milioane de acțiuni Facebook, adică vreo 1,6 miliarde de dolari. Toată această sumă pentru o societate care nu valorează nici 100 milioane de dolari! Frumușică afacere, mai ales că vine din partea lui Oculus Rift. Ah, da, dacă îmi aduc bine aminte și dau copy/paste la cuvintele lui Palmer Luckey, fondatorul lui Oculus, iată ce declara tipul, plin de o viguroasă morală, în 2009: “The goal is to start a Kickstarter project on June 1st that will end on July 1st, shipping afterwards as soon as possible. I won't make a penny of profit off this project, the goal is to pay for the costs of parts, manufacturing, shipping, and credit card/Kickstarter fees with about $10 left over for a celebratory pizza and beer.”

Facebook achiziționeaza Oculus Rift

Ok, toate bune și frumoase, dar prin această achiziție, Mark Zuckerberg devine patronul lui John Carmack, căruia îi doresc să aibă și alte opțiuni prin buzunarele secrete, pentru că mai jos de atât nu cred că poate cădea. Pentru moment, ni se spune că lucrurile rămân așa cum sunt și că Oculus VR va continua să opereze în mod independent. Întrebarea e până cînd? Cunoaștem că Facebook achiziționează în special start-ups ce au legătură cu domeniul său de activitate (ex. Instagram) sau ce au ca scop principal nimicirea concurenței (ex. WhatsApp). În comunicatul de presă este menționată fondarea celei mai sociale platforme existente pe fața Pământului. Mda, ce poate fi mai socializator decât să stai acasă, cu casca îndesată pe cap și să vorbești cu prietenii virtuali?! E clar că pentru Facebook toată tărășenia este o modalitate în plus de a difuza publicitate. Dacă e să punem la socoteală faptul că Facebook a achiziționat acum câteva săptămâni aplicația de chat WathsApp pentru suma modică de 19 miliarde de dolari, plus cele două miliarde vărsate acum pentru Oculus Rift, iaca, rezultă cocheta sumă de 21 miliarde de dolari cheltuiți/investiți într-o singură lună de rețeaua de socializare pentru achiziționarea a doar două companii.

Facebook achiziționeaza Oculus Rift

Zuckerberg pare să aibă ambiții mai mari decât lumea gamingului și, într-un viitor apropiat, vrea să ofere utilizatorilor o experiență multimedia imersivă și ubermega conectată, realizând astfel îndrăzneața idee de a uni visul cu realitatea, vezi internetul/telefoanele inteligente și rețelele de socializare. Unde mai pui că Development Kit 2 pentru Oculus a intrat recent în faza de precomenzi și că va fi lansat în iulie 2014...din fericire, Sony nu stă cu mâinile-n sân și anunță Project Morpheus pentru PlayStation 4, ceea ce duce la apariția unei concurențe ce nu poate fi decât sănătoasă. Dacă tot veni vorba despre concurență, Valve lucrează la dezvoltarea propriei sale căști, iar Microsoft se bănuiește că deține deja propriile prototipuri. Ei, și uite cum VR-ul se anunță ca din nimic bătălia virtuală a celui de-al doilea deceniu al secolului al XXI-lea!

You have no rights to post comments

Log in or create an account